Zaadjes hebben vaak een zetje nodig om te gaan ontkiemen. Met dit stappenplan, groene vingers, kwalitatieve potgrond en een beetje hulp van de natuur zorg je ervoor dat je groeipapier gaat bloeien. Let's grow!

Stappenplan 

Groeipapier, ook wel bloeipapier of zaadjespapier genoemd, laat je boodschap tot bloei komen. Maar de zaadjes komen niet zomaar tot bloei. Daar zijn de juiste omstandigheden en een beetje geduld voor nodig. Bovendien groeien bepaalde zaadjes sneller dan andere (vb sla, worteltjes, bijenmix groeien sneller dan vergeet-me-nietjes en klaprozen). De zaadjes in het dunnere groeipapier kiemen ook sneller dan in de dikkere growingcards.

Stap 1. Maak je groeipapier vochtig
Maak het groeipapier eerst goed nat. En dan bedoelen we écht goed nat! Pas dan kan het papier goed oplossen zodat de zaadjes kunnen ontkiemen.

Stap 2. Leg je groeipapier op de aarde
Leg het groeipapier binnen in een potje of buiten op een balkon of in de tuin op de aarde. Gebruik hiervoor het liefst zaai- en stekgrond of potgrond voor de moestuin. De beste tijd om buiten te planten, is van half mei tot oktober. Binnen in een potje kan het hele jaar door. Kijk hieronder voor de beste zaaitijden van de specifieke zaadjes in ons groeipapier. 

Stap 3. Bedek je groeipapier met een dun laagje aarde
Dek het groeipapier af met ongeveer 1 tot 1,5 cm potgrond. Zo krijgen de zaadjes voldoende voedingstoffen en bescherming om te ontkiemen. Bedek je het papier onder een te dikke laag aarde, dan zullen de zaadjes minder snel ontkiemen. 

Stap 4. Water, water en nog eens water
Geef zeker in het begin elke dag wat water, zodat het papier vochtig blijft. Het beste gebruik je een sproeier met een zachte kop zodat het papier overal evenveel water krijgt. Een gieter of een beker zonder sproeikop kan ervoor zorgen dat het papier niet gelijkmatig nat wordt en niet alle zaadjes even goed uitkomen. 

Stap 5. Zon, warmte en veel liefde 
Zorg daarnaast voor een lichte en warme plek. Een plekje in de volle zon, zeker in de zomer, is niet aan te raden. Dan kan je papier uitdrogen en gaan de zaadjes niet ontkiemen. Nu is het geduld hebben! Binnen één à twee weken ontkiemen de eerste plantjes (afhankelijk van het type). Blijf je plantjes ook na het ontkiemen veel liefde en aandacht geven. Wel mag je nu wat minder water geven dan in de eerste week. 

 

 

Komt je groeipapier niet uit?

Wat vervelend! Heb je alle stappen uit het stappenplan gevolgd? Voor het laten bloeien van groeipapier heb je een beetje groene vingers én een beetje geluk nodig. Stond je potje in de volle zon? Was er een hittegolf of een flinke onweersbui? Dan kan het helaas zo zijn dat je zaadjes uitdrogen of juist verdrinken. 

 

Wanneer kun je groeipapier het beste planten?

Ons groeipapier is te krijgen met verschillende zaden die elk weer een eigen gebruiksaanwijzing hebben. 

Bijen-vlindermix
​​Help de bijen en vlinders een handje met deze veldbloemen. Het is een mix van Leeuwenbekjes, Godetia, Gipskruid, Ijsbloemen, Petunia, Klaprozen, Alyssum en vingerhoedskruid. De beste tijd om in de tuin te zaaien is tussen maart en mei. Binnen zaaien kan vanaf eind maart, waarna ze half mei naar buiten moeten. De bijen en vlinders hebben het zwaar in België. Steeds meer wilde bloemen verdwijnen terwijl bijen enorm belangrijk zijn voor het bestuiven en bevruchten van bloemen en planten. Dus ook voor onze fruitbomen en groenteplanten!  

 

Klaprozen
Klaprozen zaai je het beste in de tuin tussen maart en mei. Binnen kun je vanaf eind maart zaaien, waarna ze half mei naar buiten moeten. Deze typische felrode bloem bloeit meestal in mei en juni en zie je vaak in de velden of langs de weg. Wist je dat de Engelse deze bloem 'poppy' noemen en symbool staan voor de wapenstilstand van 1918? De kleine zwarte zaadjes die je kent als maanzaad voor op brood en in die lekkere lemon-poppy-muffins komen uit deze papaverplant.  

 

Vergeet-me-niet
Vergeet-me-nietjes kun je het beste in de tuin zaaien tussen juni en september. Binnen zaaien kan vanaf april, waarna ze half mei naar buiten moeten. Vergeet-me-nietjes bloeien meestal van april tot september en de bloemetjes zijn eetbaar! Mooi als garnering voor een bijzonder en feestelijk gerecht. Dit kleine bloemetje heeft een neutrale smaak. Al van oudsher staat de vergeet-mij-niet bloem symbool voor eenvoud, liefde en trouw. Hoe mooi is dit zaadje dus voor geboortekaartjes, rouwkaarten of alles rondom je bruiloft, van save-the-date tot uitnodigingen en bedankkaartjes. 

 

Slamix
Sla zaai je het beste in de tuin van half maart tot eind juli. Binnen in een potje zaaien kan vanaf eind maart, waarna ze vanaf mei naar buiten moeten. Let wel op met warme zomers want slazaden kiemen niet als het warmer is dan 25 graden. In dat geval kan het beter zijn om het papier eerst binnen te planten. Hebben je plantjes 3 blaadjes? Dan zijn ze groot genoeg om ze naar de tuin of je balkon te verplaatsen. In onze slamix zitten verschillende slasoorten waardoor je een gevarieerd resultaat krijgt. Wat is nou lekkerder dan even wat sla plukken uit je eigen tuin, zo vers op je bord! En sla is niet alleen lekker in een salade maar je kunt het ook door de stampot doen of er een unieke pesto van maken. 

 

Worteltjes
Worteltjes zaai je het beste in de tuin tussen begin maart en eind juli. Zaaien in een potje is niet ideaal omdat de wortels ver naar beneden groeien en je deze niet kunt verpotten. Leg je groeipapier dus het beste in de volle grond. Wist je dat de zaden van worteltjes in de bloemen zitten die boven de grond groeien? De naam zegt het al: de wortel is een wortel van een plant en die zit onder de grond. Het groen dat boven de grond groeit is ook eetbaar en zeker konijnen zijn er dol op! 

 

Tomaat Basilicum
Tomaten kiemen en groeien snel. De beste tijd om buiten te zaaien is vanaf half mei tot juli in een potje. Plant daarna de plantjes in de volle grond. Binnen zaaien in een potje kan vanaf januari als ze maar voldoende licht krijgen op de vensterbank. Wist je dat de tomaat eigenlijk geen groenten is maar fruit? En dat de tomaat oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt? Tomaten zijn ook nog eens erg gezond want ze zitten boordevol vitamines en mineralen. 

 

Eigen ontwerp

Bij Growingpaper ontwerp je je eigen verhaal op duurzaam groeipapier.

Eigen ontwerp