Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen. Heb je een vraag die hier niet bij staat? Neem dan gerust contact met ons op!

Groeipapier, ook wel zaadpapier, bloemenzaadpapier, bijenzaadpapier of plantbaar papier genoemd, is een papiersoort waarbij zaden tussen de papiervezels zijn verwerkt. Dit soort papier wordt meestal gemaakt van gerecycled papier en de gebruikte zaden variëren van bloemzaden tot groente- of fruitzaden. 

Het idee achter zaadpapier is dat het, nadat het voor het oorspronkelijke doel is gebruikt, in de grond kan worden geplant waar de zaden in het papier kunnen ontkiemen en uitgroeien tot planten. Dit maakt groeipapier tot een duurzame en milieuvriendelijke optie, omdat het kan worden gebruikt waarvoor het bedoeld is en vervolgens kan worden hergebruikt om planten te laten groeien. 

Groeipapier kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt, zoals wenskaarten, huwelijksuitnodigingen, verpakkingsmateriaal en promotieartikelen. Het is ook een populaire optie voor bedrijven en organisaties die op zoek zijn naar duurzame en unieke manieren om hun merk te promoten. 

Growingpaper heeft drie soorten papier. Het 80 grams groeipapier voelt aan als briefpapier, is goedkoper en is daarom erg geschikt voor flyers en giveaways. Het 150 grams groeipapier is iets dikker als het 80 grams papier en is hierdoor ook dubbelzijdig te printen. De 250 grams groepapier voelt aan als een stevige kaart en is geschikt voor zowel zakelijk drukwerk (mailings en uitnodigingen) als voor bijzondere gelegenheden (trouwkaarten, geboortekaartjes, rouwkaarten). Ons papier heeft een sociale herkomst en duurzame eigenschappen.

Bekijk het volledige assortiment.

Kies uit een breed aanbod van formaten in onze webshop voor je eigen ontwerp. We printen op standaard formaten zoals A4, A5, A6 en A7. Maar we hebben ook visitekaartjes, rondjes, hartjes en de mogelijkheid om je eigen unieke vorm te bestellen.

Zowel groeipapier (80 grams en 150 grams) als groeipapier (250 grams) zijn gemaakt van 100% gerecycled papier en daarom ‘off white’ van kleur.

Wij adviseren om het papier niet zelf te printen en leveren daarom in principe geen blanco papier. Onze printers zijn speciaal aangepast zodat ze de zaadjes niet pletten en deze dus ook echt uitkomen. Bovendien is onze inkt 100% biologisch afbreekbaar. Lees meer over onze duurzame en innovatieve printmethode.

​Ja, je kunt een sample aanvragen en ontvangt dan een bedrukt voorbeeld van zowel groeipapier (80 grams en 150 grams) als groeipapier (250 grams). Ons papier heeft een sociale herkomst en duurzame eigenschappen.

Wil je een sample van jouw eigen design, dan is dat ook mogelijk. Kijk hier voor alle mogelijkheden.

2. Printen


Ons 80 grams groeipapier is alleen geschikt voor enkelzijdig printen. Ons 150 grams groeipapier is zowel enkel- als dubbelzijdig te printen. Onze 250 grams groeipapier kan zowel enkel- als dubbelzijdig geprint worden.

Volg deze ontwerptips voor het mooiste resultaat.

Nee, wij raden dit af. Wij maken gebruik van aangepaste machines die geen druk uitoefenen op het papier, zodat de zaden niet geplet worden en dus ook echt uitkomen. Bovendien is onze inkt 100% biologisch afbreekbaar waardoor die het ecosysteem niet verstoort. 

Ja, het is mogelijk om volvlakken, zoals foto’s en kleurvlakken, te printen. Laat deze maximaal zo’n 40% van het oppervlak beslaan. Door de natuurlijke structuur van het groeipapier, is het papier wat hobbelig. Hierdoor kunnen bij volvlak-printen strepen ontstaan. Houd hier rekening mee, voor het mooiste resultaat.

Volg deze ontwerptips voor het mooiste resultaat.

Wij maken exclusief gebruik van inkt op waterbasis die volledig biologisch afbreekbaar is. We streven ernaar om ervoor te zorgen dat de zaden in ons groeipapier daadwerkelijk ontkiemen. Onze gespecialiseerde printers en biologisch afbreekbare inkt garanderen dat je met een gerust hart milieuvriendelijke keuzes maakt. Wanneer je groeipapier bedrukt met een drukmachine of thuis met een laserprinter, zullen de zaden niet tot ontkieming komen. Onze printers zijn zo ingesteld dat de zaden voldoende ruimte hebben om te groeien. Je kunt ook zonder zorgen je kaart in de tuin plaatsen zonder schadelijke stoffen in de grond te brengen. Onze inkt is namelijk volledig biologisch afbreekbaar. 

Onze printers gebruiken geen kleurcodes. De printers imiteren de kleur van het afdrukontwerp. 

Opmerking voor bedrijven: 

Hoewel onze printers speciaal zijn aangepast, kunnen we kleurafwijkingen of een streperige afdrukkwaliteit in het eindproduct niet volledig uitsluiten. Groeipapier is een puur natuurproduct: de afwijkingen kunnen worden toegeschreven aan de grove en ongelijkmatige aard van het papier en de licht grijzige eigen kleur. We weten dat huisstijl een belangrijk element is in zakelijk briefpapier. Daarom doen we er alles aan om het resultaat zo dicht mogelijk bij je kleurspecificaties te brengen. We vragen echter jouw begrip voor eventuele kleurafwijkingen. Bestel vooraf een gratis sampleset en een proefprint als aanvulling op je bestelling om de afdruk te vergelijken met je huisstijl. 

3. Bestelling & levering 


Ja, onze minimale bestelhoeveelheid is 30 stuks. 

Onze standaard levertijd is 4 tot 6 werkdagen voor de levering op 1 adres in België. Bij bestellingen boven €100 rekenen we geen verzendkosten. Verkort de levertijd naar 2 tot 3 werkdagen door tijdens je bestelling te kiezen voor ‘spoedlevering’. Hier zijn extra verzendkosten aan verbonden. Geboortekaartjes en rouwkaarten hebben bij ons vanzelfsprekend prioriteit, maar kies hiervoor wel de optie ‘spoedlevering’ als je zeker wil zijn van de verkorte levertijd. Bij grotere orders (> 2.500 stuks) overleggen we graag met je over de levertijd. 

Je kunt zonder probleem groeikaarten versturen binnen de Europese Unie. Buiten de EU zijn hiervoor de regels per land verschillend. Wil je kaarten buiten de Europese Unie versturen? Wij adviseren je hierin graag.

Het gewicht van het papier hangt af van het formaat dat je bestelt. De grammage van het papier is berekend op een A0 formaat en is niet het daadwerkelijke gewicht van een kaartje. Hierbij een voorbeeld:

80 grams papier - A6 formaat met envelop weegt 4 gram

150 grams papier - A6 formaat met envelop weegt 6 gram

250 grams papier - A6 formaat met envelop weegt 7 gram

Geboortekaartjes van groeipapier zijn een unieke en duurzame keuze. We leggen je graag alles uit over het ontwerpen, bestellen en printen van jouw groeipapier geboortekaartje.

Met een bloeikaart vol bloemzaadjes stuur je niet alleen een kaartje, maar ook een bloemetje. Dat is nog eens een uniek cadeautje voor verjaardagen, moederdag of Valentijnsdag.

Alle antwoorden op een rijtje over bloeikaarten bestellen en planten.

Je hebt drie opties om een offerte van ons te ontvangen: 

We horen graag van je!

4. Design & bestand 


Lever je bestand aan in pdf, png of jpeg. Zorg ervoor dat de grootte van het bestand klopt met het papierformaat waarvoor je het aanlevert. Volg daarnaast deze ontwerptips voor het mooiste resultaat.

Je eigen ontwerp aanleveren kan op twee manieren:

 • Upload je bestand (pdf, png, of jpeg)
 • Gebruik de design tool

Houd bij het aanleveren rekening met deze aanleverspecificaties voor het mooiste resultaat.

Meerdere bestanden kun je direct uploaden tijdens je bestelling. Wanneer je nog geen bestand hebt maar wel alvast wilt bestellen kan dat. Stuur dan je bestand later naar info@growingpaper.nl onder vermelding van je ordernummer.

Ja, het is mogelijk om volvlakken, zoals foto’s en kleurvlakken, te printen. Laat deze maximaal zo’n 40% van het oppervlak beslaan. Door de natuurlijke structuur van Growingpaper, is het papier wat hobbelig. Hierdoor kunnen bij volvlak-printen strepen ontstaan. Houd hier rekening mee, voor het mooiste resultaat.

Volg deze ontwerptips voor het mooiste resultaat.

Je kunt prima een QR-code op een groeipapier kaartje zetten als deze minimaal 2,5 bij 2,5 cm is. Vanwege de zaadjes is het geen effe papier en kan een zaadje wel eens in de weg zitten. Als de QR-code groot genoeg is, geeft dit meestal geen problemen.

Wij testen je QR-code ook altijd even op het proefprintje.

Alles wat je op een kaart wilt zien, telt als 1 ontwerp. Dit geldt natuurlijk ook voor de achterkant van je kaart. Je kunt gratis 1 ontwerp uploaden in je bestelling.

Voorbeelden van meerdere ontwerpen:

Voorbeeld 1 - Personalisatie: Je hebt een kaartontwerp gemaakt voor je huwelijksuitnodigingen. Nu is het ontwerp hetzelfde, maar je adresseert elke kaart aan een andere gast. Je verandert dus steeds de naam en de rest van het ontwerp blijft hetzelfde. Dit is geen probleem, maar we brengen wel personalisatiekosten in rekening (60 €). Meer informatie hierover vind je in onze FAQ “Kan ik mijn ontwerp personaliseren?”.

Voorbeeld 2 - Meer dan 1 ontwerp: Je ontwerpt flyers voor een evenement. Je hebt gekozen voor 5 verschillende varianten. Je wilt van elke variant 100 flyers laten drukken. Dit is geen probleem, maar voor ieder extra ontwerp rekenen we administratiekosten van 15 € / ontwerp.

Ja, we personaliseren graag je groeipapierproduct. Je kunt de geadresseerde, het logo, of alle tekst aanpassen, zodat je product uniek en persoonlijk is.

Er zijn echter een paar belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Extra kosten: 60 € per 1000 kaarten
 • Vanaf 1001 extra 60 € (geldt altijd tot 1000 kaarten)
 • Er kan maar één kant tegelijk gepersonaliseerd worden. Voorbeeld: Gevouwen kaart - je kunt één kant van de kaart personaliseren.
 • Alle gegevens voor de personalisatie moeten naar ons worden verzonden via Excel.
 • Extra informatie die nodig is: Lettertype, lettergrootte, kleur
 • Eén ontwerp per personalisatie mogelijk
 • Het ontwerp mag geen afloop hebben

5. Kosten


Je kan alleen per factuur betalen als je een bedrijf bent een een BTW-nummer invoert bij het betalingsmenu. 

Wij bieden vele mogelijkheden voor jouw ontwerp op een groeipapier kaart. Lees alle opties op onze prijzen pagina.

Je hebt drie opties om een offerte van ons te ontvangen: 

We horen graag van je!

€ 24,79 excl. btw

€ 30,- incl. btw

 • Extra kosten: 60 € per 1000 kaarten
 • Vanaf 1001 extra 60 € (geldt altijd tot 1000 kaarten)
 • Er kan maar één kant tegelijk gepersonaliseerd worden. Voorbeeld: Gevouwen kaart - je kunt één kant van de kaart personaliseren.
 • Eén ontwerp per personalisatie mogelijk
 • Het ontwerp mag geen afloop hebben

6. Duurzaamheid: zaden, productie & gebruik


De productie van groeipapier heeft over het algemeen een positieve invloed op het milieu, omdat het helpt het verbruik van nieuwe vezels en de hoeveelheid afval te verminderen. Groeipapier is niet perfect, maar wel beter – Groeipapier wordt gemaakt van 100% gerecycled oud papier of gerecycled katoen, afhankelijk van de productie. We laten de productie van het papier over aan de professionals. We kopen niet zomaar groeipapier, maar kijken zorgvuldig welke producenten bij ons en onze waarden passen. Het planten van het groeipapier helpt de biodiversiteit te bevorderen en habitats voor dieren te creëren. Je kunt hier een gedetailleerde lijst vinden van wat we doen en van plan zijn te doen op het gebied van duurzaamheid.  

Groeipapier kan 1 tot 1,5 jaar worden bewaard om de zaden te laten ontkiemen. Lees hier alle tips voor het planten van groeipapier.

Al onze zaden worden getest op kiemkracht in onze proeftuinen. We selecteren de zaden aan de hand van een aantal criteria. Ze mogen bijvoorbeeld niet groter zijn dan 1,5 mm. Zonnebloempitten zijn helaas te groot, terwijl de vergeet-mij-niet zaden perfect zijn. 

In de bijen/vlindermix van het 80g papier zitten er heel wat eenjarige voorjaarsbloeiers: leeuwenbekjes, donsbloemen, gipskruid, moederkruid, alyssum, zomerazalea, petunia, schermscheefbloem, en ijsbloemen. Lees hier meer over deze bloemen.

In de bijen/vlindermix van het 150 grams zitten zaadjes van gipskruid, alyssum, en klaproos.

In de bijen/vlindermix van 250g zitten zaadjes van Leeuwenbekjes, zomerazalea, gipskruid, ijsbloem, zeeviolier, klaproos, alyssum, en chinese anjer. Lees hier meer over deze bloemen.

De icoontjes staan niet standaard op de kaart. Plaats een plantinstructie en de website www.zogroeithet.be in je ontwerp. Zo weet de ontvanger precies hoe hij of zij het groeipapier het best tot bloei kan brengen! Download op deze pagina de icoontjes voor de plant en groei instructies.

Eenjarige bloemen bloeien in het eerste jaar nadat je de zaadjes hebt gepland. Twee- of meerjarige bloemen bloeien vaak pas het tweede jaar nadat je de zaadjes hebt gepland.

 • De bloemen in de bijen-en vlindermix zijn allemaal eenjarig. Deze bloeien dus in het eerste jaar. De bloemen laten vaak hun zaden vallen of ze worden verspreid door de wind waardoor je ook het volgende jaar weer bloemen in je tuin zult vinden.
 • Vergeet-me-nietjes zijn meerjarig en bloeien pas in het tweede jaar.
 • Klaprozen zijn eenjarig en bloeien kort. Maar verspreiden zich gemakkelijk door je tuin de volgende jaren.

Al onze zaden worden getest op kiemkracht in onze proeftuintjes. We selecteren de zaden op een aantal criteria. Zo mogen ze niet groter dan 1,5 mm zijn. Zaden van bijvoorbeeld zonnebloemen zijn helaas te groot, terwijl de zaden van vergeet-mij-nietjes perfect zijn. Daarnaast stimuleer je met onze bijen/vlindermix de biodiversiteit.

 • Bloemen: Zaaien van half mei tot augustus. Bloemen kun je wel binnen laten kiemen, maar het doorbloeien dient in het zomerseizoen buiten te gebeuren.
 • Kruiden: Buiten zaaien van half mei tot augustus. Binnen zaaien van september tot april.
 • Groenten: Buiten zaaien van april tot augustus. Binnen zaaien van februari tot april.

Check deze essentiële tips voor het planten van je bloeipapier.

De zaden in onze 3 soorten groeipapier zijn geselecteerd op een aantal eigenschappen:

 • Goede kiemkracht
 • Van een Nederlandse zadenleverancier
 • Goed voor de bijen en de vlinders
 • Inheems of niet invasief voor het Nederlandse ecosysteem
 • Niet te groot zodat we erop kunnen printen
 • Niet te veel oliehoudend zodat je zo min mogelijk bruine vlekjes in het papier krijgt. Helaas is dit nooit 100% te voorkomen. Zaadjes blijven puur natuur.

We testen ons papier regelmatig zelf en hebben ontdekt dat de zaden goed ontkiemen, zelfs na 1-2 jaar na productie, als ze op de juiste manier worden bewaard. Je kunt het papier het beste op een droge, lichte plek bewaren (geen direct zonlicht) als je het niet meteen wilt planten. 

Alle zaden in ons papier zijn 100% vrij van genetische modificatie of behandeling. 

Eigen ontwerp

Bij Growingpaper ontwerp je je eigen verhaal op duurzaam groeipapier.

Eigen ontwerp