Herkomst van de zaden: Nederland


Phacelia: je alleskunner in de tuin

Phacelia, ook wel bekend als bijenvriend of kuifschoon, is een indrukwekkende plant die veel voordelen kan bieden in je tuin. Met zijn aantrekkelijke bloemen en zijn vermogen om de bodem te verbeteren, is phacelia niet alleen een lust voor het oog, maar ook een waardevolle hulp voor je tuinwerkzaamheden. In dit blogartikel leer je alles wat je moet weten over phacelia, van het planten en verzorgen tot de vele voordelen die het biedt.


Wat is phacelia?

Phacelia behoort tot de waterbladfamilie (Hydrophyllaceae) en bestaat uit ongeveer 200 soorten. De meest gekweekte soort in onze streken is Phacelia tanacetifolia. Ze is vooral bekend om haar dichte, violetblauwe bloemen, die talrijke bijen en andere bestuivers aantrekken. Phacelia wordt vaak gebruikt als groenbemester omdat het de bodem verbetert en onkruid onderdrukt.


Teelt en verzorging

Phacelia is gemakkelijk te kweken en te verzorgen, waardoor het een ideale plant is voor hobbytuiniers.

Hier volgen enkele tips over hoe je phacelia met succes in je tuin kunt kweken:

 • Locatie: Phacelia geeft de voorkeur aan zonnige tot halfschaduwrijke locaties. Ze past zich goed aan en gedijt in de meeste grondsoorten.
 • Grond: Een goed afwaterende grond is ideaal, maar phacelia kan ook omgaan met minder optimale omstandigheden.
 • Zaaien: Zaai het papier met Phacelia zaden direct buiten wanneer er geen kans meer is op vorst. De optimale periode om te zaaien is tussen april en september.
 • Verzorging: Phacelia heeft weinig verzorging nodig. Houd de grond gelijkmatig vochtig totdat de planten goed zijn ontwikkeld. Daarna kan ze ook goed tegen drogere omstandigheden.
 • Bloeitijd: De bloeitijd varieert van juni tot september. Na de bloei kun je de planten in de grond werken als groenbemester.

Voordelen van Phacelia

Phacelia biedt talloze voordelen die het een waardevolle toevoeging aan elke tuin maken:

 1. Bestuiversvriendelijk: Phacelia bloemen zijn een uitstekende voedselbron voor bijen, hommels en andere bestuivers. Door phacelia te planten, draag je actief bij aan de bescherming en bevordering van deze belangrijke insecten.
 2. Bodemgezondheid: Als groenbemester verbetert phacelia de bodemstructuur, verhoogt het het gehalte aan humus en bevordert het de bodemvruchtbaarheid. Het helpt ook om de bodem te beschermen tegen erosie.
 3. Onkruidonderdrukking: Door zijn snelle groei en dichte bladmassa onderdrukt phacelia onkruid en vermindert de noodzaak voor onkruidbestrijding.
 4. Verrijking met voedingsstoffen: Phacelia absorbeert voedingsstoffen uit de bodem en geeft deze weer af tijdens het rotten. Dit verbetert de beschikbaarheid van voedingsstoffen voor de volgende gewassen.
 5. Ongediertebestrijding: Phacelia kan schadelijke nematoden in de bodem helpen verminderen en zo de gezondheid van je planten bevorderen.

Tips voor gebruik in de tuin

Phacelia is niet alleen nuttig, maar ook decoratief. Hier volgen enkele ideeën over hoe je phacelia in je tuin kunt gebruiken:

 • Tussen gewassen: Gebruik phacelia als tussengewas om de grond tussen de hoofdgewassen te verbeteren.
 • Bloembed: Plant phacelia in je bloembed om kleur en textuur toe te voegen en tegelijkertijd bestuivers aan te trekken.
 • Groentetuin: Gebruik Phacelia in de groentetuin als groenbemester om de grond voor te bereiden op toekomstige groentegewassen en tegelijkertijd de bodemgezondheid te bevorderen.
 • Randbeplanting: Gebruik Phacelia als randbeplanting om een natuurlijke barrière tegen onkruid te creëren en de esthetiek van je tuin te verbeteren.

Conclusie

Phacelia is een veelzijdige en nuttige plant die in geen enkele tuin mag ontbreken. Ze biedt tal van voordelen voor de gezondheid van de bodem, trekt bestuivers aan en onderdrukt onkruid. De plant is gemakkelijk te kweken en te verzorgen en is ideaal voor zowel beginnende als ervaren tuiniers. Als je je tuin ecologisch wilt verrijken en tegelijkertijd mooier wilt maken, is phacelia de perfecte keuze.

Bestel nu

Bestel nu je eigen ontwerp op 80g/m² papier met phacelia.

Bestel nu!